St Vincent House

Improving the user experience of St Vincent House for the National Gallery


SERVICES
Office fit-out,  Office Interior design,  Office refurbishment in London
LOCATION

30 Orange Street

SECTOR
Property

Owned by The National Gallery, you’ll find St. Vincent House at the intersection of Piccadilly Circus, Trafalgar and Leicester Square, situated a short walk from the bright lights and bustling crowds of London’s West End. Working alongside Ashdown Phillips, Peldon Rose’s dedicated Landlord and Developer team transformed the arrival to St. Vincent House, from a worn, dated space to a contemporary welcome for current and prospective tenants.

Refreshing the exterior

Understanding that St. Vincent House is both a hotel and home to commercial offices, with several floors available to let, it was important to consider how the building was presented externally. The exterior’s brutalist architecture was brightened with accents of burnt orange and heritage green alongside box planters and individual shrubbery to deliver immediate curb appeal to passers-by. The uplifted façade frames the entrance and immediately adds a quality value to the proposition within.

A warm welcome

Transforming a tired entrance lobby, tenants or guests arriving at St. Vincent House are now met with crisp brass and warm gold arriving at a heritage gallery-like reception. Desaturated tones and wall beading adds a level of elegance that delivers an impactful first impression. Home to a variety of businesses such as Save the Children, Picturehouse Cinemas LTD as well as West End accountancy firm, Calder & Co, the design is high impact, modern, yet universally inviting. Feature pendant lighting frames an iconic Noguchi coffee table by Vitra, surrounded by deep burgundy lounge chairs from Arper that encourage visitors to informally gather.

 

Improving the user experience

A nod to The National Gallery’s world-renowned collection of artworks, a print of Paul Cézanne’s ‘Bathers’ features as a backdrop to the reception desk. Throughout the space, elegant shelving houses sculptures that further mimics the art gallery setting, offering points of interest within the space.

Sharp, brass signage and wayfinding direct visitors up a series of steps, towards an informal, soft seating meeting area and breakfast-style work benches. Set back from the reception desk on entrance, it’s an area where tenants can meet and interact in an alternative, agile work setting.

The user experience is also elevated from an accessibility perspective. On the outside, steps were enhanced while an upgraded disabled lift in the reception area ensures that St. Vincent House welcomes all users with ease.

Greg McGonigal from Ashdown Phillips said: “It’s incredible how the physical build looks exactly as per the original 3D visuals. It looks fantastic, what a transformation!”