Internet communications company Vonage merged with API platform Nexmo in a 22,000 sq ft office spread over two floors in The Bonhill Building. Bringing two companies together into one space required a bespoke solution to ensure the office provided staff with a balanced, supportive working environment that would retain the strong sense of community in the business. The new London office on Bonhill Street is a multi-functional working environment that promotes a high energy culture and a diverse range of work spaces without physical barriers in the workplace.

  • Merge two companies into one space across two floors
  • Create an environment that enables Scrum working
  • Retain the strong community culture

Building a framework that enabled scrum working was a vital part of the brief. The development and engineering teams form the hub of the business and the scrum working principle is an essential part of the way they work. Our solution was targeted at delivering on the brief to achieve functionality and versatility in the office without compromising the community atmosphere within the office.

Vonage Reception Desk

Optimising office space

As you enter the office, the front of house area invites you into the space with a welcoming atmosphere which is distinct to the culture at Vonage. You are guided into the space and you are encouraged to move through the office before arriving at reception. We wanted to incorporate this feeling of fluidity and entice staff to explore the office, making the most of the highly functional office space. This office design is a diverse collection of spaces and staff can easily be agile in the space, giving them the freedom to work however they like.

On the 3rd floor, there is a collaboration space that runs along the length of the floor which provides staff with high-backed sofas, high benches and other comfortable seating. We have created an office environment which encourages the community at Vonage and the design challenges the concept of ownership. Naturally, the layout of the office dictates the areas which each team will use most frequently but there are no barriers to how people should use the office.

Vonage Bleachers
Staff huddle meeting
Vonage Railway Carriages
Vonage_Sleep_Pods
Acoustic meeting pods

Office culture and community 

One feature that is consistent through the office is the transparency and connectivity of the space. Their start-up culture needed to shine through and we wanted to represent this concept through the striking auditorium space. The auditorium connects the two floors with large bleacher seating and a staircase to create a focal point and an energetic community area in the centre of the office.

A large drop-down projector screen was installed to add extra functionality to the auditorium, enabling Vonage to hold meetings as well as larger presentations in the space, which also promotes easy access through the space. We wanted the auditorium to entice staff to explore the space and use it for group work or as an escape away from their desk. The auditorium, large tea point and the games room sit in the middle of the office and naturally lure staff to the middle of the office, ensuring the social energy of the company isn’t lost in the office.

Vonage collaboration space
Voange tea point
Vonage Games Room

Scrum working

The office design had to allow for scrum working and our solution merges an agile environment with the scrum methodology. We wanted to avoid creating physical barriers so we implemented different coloured carpet tiles and acoustic curtains to identify scrum areas within the open plan.

As a way of retaining strong communication throughout the business, neighbourhoods enable teams to be agile. And although these neighbourhoods divide the office into sections, each space is open and available to everyone, reinforcing the open and relaxed nature of their business. 

Scrum working space
Personal focus booths
Vonage Training room
Vonage Lego logo

Ready to transform your workplace?

Get in touch now

Share this project